Ερωτηματολόγιο 37ης απευθείας διάθεσηςΑπαντήσεις στο Ερωτηματολόγιο της 37ης απευθείας διάθεσης

Ερωτηματολόγιο γιατί;

Μετά την τελευταία συνέλευση, όπου η συμμετοχή ήταν μικρή, αναπτύχθηκε στη συντονιστική ομάδα μια συζήτηση και ένας προβληματισμός για το πως θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στη λειτουργία της κίνησης. Στα πλαίσια αυτά προτάθηκε να γίνει ένας διάλογος μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου.

Έτσι διατυπώθηκαν 14 ερωτήματα και στην 37η απευθείας διάθεση ερωτήθηκαν (επιτόπου) 157 συμπολίτες μας, από τους 400 περίπου που ήρθαν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους (παραδόθηκαν 450 αλλά κάποιοι παραλαμβάνουν και παραγγελίες άλλων). Από τους ερωτηθέντες οι 35 δεν απάντησαν (κυρίως λόγω βιασύνης) ενώ άλλοι 21 είχαν απαντήσει ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας παραγγελιών.

Έτσι ο συνολικός αριθμός αυτών που απάντησαν είναι 143. Παραθέτουμε στη συνέχεια τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις, εδώ σε μορφή PDF, χωρίς δικό μας σχολιασμό. Τα συμπεράσματα (χωρίς κανέναν επηρεασμό) δικά σας, περιμένουμε τις απόψεις σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Σε επόμενη ανακοίνωσή μας, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα πούμε και τα πρώτα συμπεράσματα της συντονιστικής ομάδας.

 

1. Πιστεύετε ότι το κίνημα XM έχει σχέση με τα κινήματα (κατά των διοδίων, κατά των πλειστηριασμών, το κίνημα αλληλεγγύης κλπ);

Απάντηση 1η

 

2. Θεωρείτε σημαντικότερο στο κίνημα:

Απάντηση 2η

 

3. Θα θέλατε από τους παραγωγούς ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Απάντηση 3η

 

4. Το κίνημα πρέπει να ασχολείται:

Απάντηση 4η

 

5. Εάν αύριο δεν υπήρχε το κίνημα:

Απάντηση 5η

 

6. Θεωρείτε ότι σκοπός της κίνησης είναι:

Απάντηση 6η

 

7. Για εσάς είναι καλύτερος:

Απάντηση 7η

 

8. Πιστεύετε ότι στην κίνηση πρέπει:

Απάντηση 8η

 

9. Θα θέλατε να έχετε λόγο στην οργάνωση της κίνησης;

Απάντηση 9η

 

10. Θα θέλατε να συμμετέχετε και ως εθελοντής στην κίνηση;

Απάντηση 10η

 

11. Πιστεύετε ότι το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στο κίνημα;

Απάντηση 11η

 

12. Πιστεύετε ότι το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες βοηθάει την κοινωνία;

Απάντηση 12η

 

13. Θα θέλατε οι διαθέσεις προϊόντων να γίνονται:

Απάντηση 13η

 

14. Θα ήταν καλύτερα οι διαθέσεις να γίνονται από τον Δήμο;

Απάντηση 14η

 

Επίλογος

Νομίζουμε ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτές και η διατύπωση των ερωτημάτων. Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτά διατυπώθηκαν τέλεια. Όμως είναι μια ευκαιρία για μια συζήτηση που τώρα ξεκινά και είναι αναγκαία, γιατί (αντιγράφουμε από την αρχική μας ανακοίνωση κάποιες επισημάνσεις):

Στις απευθείας διαθέσεις οριακά επαρκούν οι εθελοντές για να καλύψουν τις ανάγκες ενώ λόγω αυτής της οριακής συμμετοχής αυτές δεν είναι όσο καλά οργανωμένες θα θέλαμε. Η υπερπροσπάθεια μερικών εθελοντών δεν έχει το ανάλογο αποτέλεσμα.

Όμως ο αρχικός σκοπός της κίνησης δεν ήταν η διεκπεραίωση όπως-όπως των απευθείας διαθέσεων, επίσης υπάρχουν δράσεις, όπως η δανειστική βιβλιοθήκη, που θα δώσουν και ένα άλλο περιεχόμενο στην κίνηση, οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερη οργάνωση.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, να ανοίξει ένας διάλογος για την βελτίωση της κίνησης και να "κεντρίσει" το ενδιαφέρον και άλλων εθελοντών για την εξέλιξή της. Επίσης να βοηθήσει τη συντονιστική ομάδα ώστε να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις.

Η συντονιστική ομάδα