Προβολή ντοκιμαντέρ για ΒΙΟΜΕ 20-4-2019


Προβολή ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία»
και συζήτηση για τα 6 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Προβολή και συζήτηση 20-4-2019

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 20 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας, στην εκδήλωση που διοργανώνουμε από κοινού: το Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας, με τη συμμετοχή μελών του Σωμτείου Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟΜΕ.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. ιδρύθηκε το 1982, αποτελούσε θυγατρική της ΦΙΛΚΕΡΑΜ JOHNSON και έβγαζε δομικά υλικά. Το 2010, παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ την θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό. Τον Αύγουστο του 2011, η επιχείρηση προχώρησε "επισήμως" σε παύση πληρωμών έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο.

Τον Οκτώβριο,  με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τον Μάιο του 2012, χωρίς να  έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους εργαζόμενους οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι, η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 97% την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου από τους ίδιους.
 
Όπως αποφάσισαν έπραξαν, άνοιξαν το ερειπωμένο εργοστάσιο, και με πολύ αγώνα με προσωπική εργασία και στήριξη από την κοινωνία, εν μέσω διαρκούς πολέμου από πρώην αφεντικά και συμφέροντα, στις 12 Φεβρουαρίου 2013 ξεκίνησαν την λειτουργία του παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από τα δομικά υλικά που έβγαζε το εργοστάσιο πριν κλείσει!
 
Σήμερα, 6 χρόνια μετά, οι αγωνιστές εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. συνεχίζουν! Βασίζονται στην αρχή ότι: Κάθε ιεραρχία απαγορεύεται, όλοι είναι ίσοι στην κοινή προσπάθεια αυτοδιαχείρισης. Σύστησαν Κοιν.Σ.Επ. και έχουν το δικαίωμα να πωλούν τα προϊόντα τους, έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έγιναν το σύμβολο της αλληλεγγύης κατά την διάρκεια της κρίσης. Η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ., το πρώτο εγχείρημα του είδους στην Ελλάδα, είναι εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας.
 
Ως κίνηση, στηρίζουμε τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. συμπεριλαμβάνοντας τακτικά τα προϊόντα τους στις απευθείας διαθέσεις. Προσπαθούμε να φέρουμε πιο μέσα στην τοπική κοινωνία το φωτεινό τους παράδειγμα και τα προϊόντα τους.
 
Στα πλαίσια αυτά, για να τους γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα, διοργανώνουμε κι αυτή την εκδήλωση μαζί με την ομάδα από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας, στον ζεστό χώρο του οποίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε. Σας περιμένουμε!