Ανοικτή επιστολή από ΙωάννιναΤρόφιμα "Χωρίς Μεσάζοντες" στα Ιωάννινα
 
Δημοσιεύουμε την ανοικτή επιστολή, της κίνησης των Ιωαννίινων, σχετικά με τα εμπόδια που γίνεται προσπάθεια να τεθούν στο κίνημα, επιστρατεύοντας τον Ν.4264/2014 που ακόμη δεν τροποποιήθηκε.
Είναι συνηθισμένο μια κυβέρνηση να ψηφίζει κάποιο νόμο και η επόμενη, που όταν ήταν αντιπολίτευση τον καταδίκαζε, να τον βάζει σε εφαρμογή.
Μένει να δούμε αν αυτό θα επαναληφθεί για άλλη μια φορά: Να χρησιμοποιήσει δηλαδή, η τωρινή κυβέρνηση, το νομικό "οπλοστάσιο" που της άφησε η προηγούμενη για να στραφεί ενάντια στο κίνημα που πριν λίγο καιρό επικαλούνταν και υποστήριζε.
 
 Ανοικτή επιστολή
 
 
Προς:
Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη 
Υφυπουργό αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη 
Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου
Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Χ. Μαντά, Ι. Στέφο, Μ. Τζούφη, Ι. Καραγιάννη, Κ. Τασούλα
Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη
Πρόεδρο και Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Θωμά Μπέγκα
Πρόεδρο και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Θέμα: Για την προσπάθεια παρεμπόδισης των κινήσεων «Χωρίς Μεσάζοντες»

Αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι,

Με την παρούσα, ανοικτή επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που συμμετέχουν στις διανομές προϊόντων και τις άλλες δράσεις της Κίνησης Πολιτών Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες - Ιωάννινα.

Η κίνηση μας δημιουργήθηκε ως απάντηση στην κρίση, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών που όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν στο να προμηθευτούν ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης. Επιλέξαμε συνειδητά να αντιδράσουμε στην πράξη, δημιουργώντας έναν κοινωνικό πυρήνα αλληλεγγύης. Επιδιώξαμε την άμεση επαφή με τον παραγωγό και τον καταναλωτή, παρακάμπτοντας τον μεσάζοντα και το σούπερ μάρκετ, ώστε να πετυχαίνουμε χαμηλές τιμές για τα προϊόντα που χρειαζόμαστε όλοι μας αλλά και να πιέζουμε για να πέσουν οι τιμές γενικότερα.

Τα τελευταία τρία χρόνια διοργανώσαμε ένδεκα διανομές μέσω προπαραγγελιών βασικών ειδών, όπως ελαιόλαδο, πατάτες, αλεύρι, ρύζι, όσπρια και απορρυπαντικά. Παράλληλα, αναπτύξαμε δράσεις αλληλεγγύης, διανέμοντας τις ποσότητες που διέθεταν δωρεάν επί τούτου οι παραγωγοί σε σωματεία, δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, κοινωφελή ιδρύματα και δομές. Επιδιώξαμε ενεργά να στηρίξουμε τους συνεταιρισμούς καταναλωτών και παραγωγών, τους τοπικούς παραγωγούς, τους ανέργους και τους αγώνες των εργαζομένων, προωθώντας την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αξιοπρέπεια. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή των συμπολιτών μας κατέδειξαν την αναγκαιότητα των κινημάτων «Χωρίς Μεσάζοντες» αλλά και το βάθος και την ένταση με την οποία πλήττεται η τοπική κοινωνία από την κρίση.

Δυστυχώς κατά την τελευταία διανομή, την 1η Νοέμβρη του τρέχοντος έτους, μας γνωστοποιήθηκε από αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας ότι οι δράσεις της κίνησης μας είναι παράνομες και ότι υπάρχουν μάλιστα σχετικές καταγγελίες. Το νομικό πλαίσιο το οποίο επιστρατεύτηκε για την περίσταση δεν είναι άλλο από τον περίφημο ν. 4264/2014 «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος…», σύμφωνα με τον οποίο (άρθρο 25) απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων. Δεν γνωρίζουμε αν μετά τον Καλλικράτη υπάρχει κάποιος τόσο μικρός Δήμος στην επικράτεια - στην περιοχή μας πάντως όχι…

Ως πανελλαδικό κίνημα απευθυνθήκαμε επανειλημμένα στους Βουλευτές που ψήφισαν το συγκεκριμένο Νόμο, ζητώντας να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο οδηγούν παραγωγούς και καταναλωτές απευθείας στην αγκαλιά των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να περιοριστεί η έννοια του παραγωγού μόνο στον πρωτογενή τομέα (με την αξίωση π.χ. ότι, το λάδι, το αλεύρι ή τα κάθε λογής συσκευασμένα, ως προϊόντα τυποποίησης και μεταποίησης, θα πρέπει να πωλούνται μόνον από μεσίτες), εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ολοκληρωτικού ελέγχου της τροφής μας αλλά και άλλων βασικών αγαθών από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Όσον αφορά την υπεράσπιση του τοπικού εμπορίου που υποκριτικά επικαλούνται ορισμένοι, θυμίζουμε ότι η επικέντρωση της κίνησής μας στην εποχικότητα των προϊόντων, στην ποιότητα, στην προσωπική επαφή με τον παραγωγό,  στην αποδοχή και την αλληλεγγύη, μας φέρνει στο ίδιο μετερίζι με το μπακάλικο της γειτονιάς που κοιτάει να φέρνει πάντα τα φρέσκα, τον μικροέμπορο που στα δύσκολα «θα δώσει βερεσέ», ή το μανάβη που θα βγάλει στην άκρη τις χτυπημένες ντομάτες για να τις δώσει στον αναγκεμένο. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ο εχθρός του συνοικιακού καταστήματος δεν είναι τα κινήματα των πολιτών, αλλά οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες με το άνοιγμα τις Κυριακές, τις «προσφορές» που εκβιάζουν παραγωγούς και καταναλωτές, το «φρέσκο» γάλα των 11 ημερών, τα ποικιλώνυμα καρτέλ και πάει λέγοντας.

Για να μην μακρηγορούμε λοιπόν, θεωρούμε ότι οι πολιτικοί παράγοντες όλων των βαθμίδων θα πρέπει να λάβουν ξεκάθαρη και έμπρακτη θέση υπέρ του πανελλαδικού κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες».

Συγκεκριμένα:

Από την πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων ζητάμε την άμεση απόσυρση όλων των απαράδεκτων διατάξεων και τη λειτουργία της αγοράς με το παλιότερο πλαίσιο, μέχρι την ψήφιση νέου νόμου που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των παραγωγών να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους και που θα κατοχυρώνει θεσμικά τη λειτουργία των κινημάτων χωρίς μεσάζοντες με όλες τις μορφές που δημιούργησε η πρωτοβουλία και η εφευρετικότητα του κόσμου της αλληλεγγύης.

Από τους Βουλευτές των Ιωαννίνων ζητάμε να αναλάβουν άμεσα την πρωτοβουλία για την κατάργηση - τροποποίηση του  νόμου στην παραπάνω κατεύθυνση.

Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ζητάμε να σταματήσει κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια στις δράσεις μας και να συμμετάσχει - όντας παραγωγός και ο ίδιος - σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην απευθείας και αμοιβαία επωφελή διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες». Επίσης τον καλούμε να γνωστοποιήσει με ονοματεπώνυμο την πηγή των καταγγελιών - εφόσον υπάρχουν - ώστε ο καθένας να μπορεί να κριθεί από τον κόσμο της περιοχής.

Από το Δήμαρχο Ιωαννιτών ζητάμε να κάνει χρήση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου παραχωρώντας χώρους και σχετική άδεια για τη διενέργεια υπαίθριας αγοράς με προπαραγγελίες, κατόπιν αίτησης πολιτών, ώστε να πραγματοποιούνται οι διανομές επ΄ ωφελεία όχι μόνον των δοκιμαζόμενων από την ανέχεια δημοτών αλλά και των τοπικών παραγωγών.

Από το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, τέλος, ζητάμε να συζητήσει το θέμα με την παρουσία και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών, παίρνοντας θέση ενάντια σε κάθε δίωξη των κινημάτων «Χωρίς Μεσάζοντες» και σε κάθε προσπάθεια επιβολής προστίμων στους εμπλεκόμενους παραγωγούς.

Από την καθημερινή επαφή μας με τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν στις δράσεις μας, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ότι τυχόν απαγόρευση των διανομών ισοδυναμεί κυριολεκτικά με την αφαίρεση ενός πιάτου φαγητού από το τραπέζι τους. Μια ματιά στις τρέχουσες τιμές των βασικών ειδών διατροφής επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Ας είμαστε ειλικρινείς, κάνεις από όσους εμπλέκονται στο ζήτημα - πολιτικοί παράγοντες, κρατικοί υπάλληλοι αλλά και εμείς οι ίδιοι - δεν έχει τη δυνατότητα να ξαναφέρει πίσω αυτό το πιάτο, σε περίπτωση που οι διανομές «Χωρίς Μεσάζοντες» εκλείψουν.

Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε κάποτε πως υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο τόσο πεινασμένοι που ο Θεός δεν μπορεί να εμφανιστεί μπροστά τους παρά μόνο στη μορφή ψωμιού. Δυστυχώς πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας οι εικόνες που επιβεβαιώνουν αυτή τη ρήση και το να στερεί κανείς τα απαραίτητα από τους πιο αδύναμους επικαλούμενος έναν κατ’ ουσίαν φωτογραφικό νόμο δεν είναι σε καμμιά περίπτωση ηθικό. Αν λάβει κανείς υπόψιν το Σύνταγμα της χώρας και τις παγκόσμιες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ίσως και νόμιμο. Όπως και να έχει, θεωρούμε πως όλοι μοιραζόμαστε την πολιτική παιδεία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, όπου παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο οι διαθέσιμοι ρόλοι που μπορεί να επιλέξει κανείς για τον εαυτό του όταν το «νόμιμο» συγκρούεται με το δίκαιο και η εξουσία με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

25 Νοέμβρη 2015

Κίνηση Πολιτών "Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες-Ιωάννινα"