Οικονομική κρίση και κοινωνική αλληλεγγύη


Οικονομική κρίση και κοινωνική αλληλεγγύη

εκπομπή αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη

 

Δημιουργήθηκαν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ομάδες πολιτών και συλλογικότητες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα.

Μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών ανέλαβαν δράσεις και πρωτοβουλίες, πρότειναν ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και έκαναν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη των συνανθρώπων τους.

Παράλληλα, ανέδειξαν τα τοπικά ζητήματα, δημιούργησαν ομάδες πολιτισμού και αγωνίστηκαν για θέματα περιβάλλοντος και τοπικής οικονομίας.

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά τι έχει αλλάξει; Ποια είναι η συνεισφορά των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο;

Μπορούν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών να επιλυθούν πέρα και έξω από τους φορείς της κεντρικής εξουσίας;

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη δράση των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από τη βιωματική εμπειρία πέντε διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, από 13:00 έως 14:00 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη, ενός ανθρώπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη στήριξη των συμπολιτών του.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πηγή: https://www.zoornalistas.com

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή από εδώ: https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
ή από την τηλεόραση στο κανάλι "Voice of Greece"
 
Για εκ των υστέρων ακρόαση χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο

Δέκα Χρόνια Κάστρο Αλληλεγγύης

 

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη

Η κίνηση «Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας», με τη συνδρομή άλλων συνεργαζόμενων κινήσεων, εθελοντών και παραγωγών, διοργανώνει την:

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 8μμ,

 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 9-11, εκδήλωση με θέμα:

«Δέκα Χρόνια Κάστρο Αλληλεγγύης»

 Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φίλου, συντρόφου και συνοδοιπόρου μας Γιάννη Αλμπάνη. Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν:

Περισσότερα...

Όλα σε θυμίζουν

 

«Όλα σε θυμίζουν …»

10 χρόνια, αφιέρωμα στον Γιάννη

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια του «Κάστρου Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας»

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 8μμ

Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη

 Ήταν 27 Μαρτίου 2013, όταν έγινε στο Εργατικό Κέντρο, η πρώτη ανοιχτή συνέλευση με σκοπό τη δημιουργία κίνησης «Χωρίς Μεσάζοντες» και στην πόλη της Λαμίας.

Η επόμενη ανοιχτή συνέλευση, στις 8 Απριλίου, στον ίδιο χώρο, ήταν και η ιδρυτική της κίνησης με την ονομασία «Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς μεσάζοντες Λαμίας». Σ’ αυτήν εγκρίθηκαν το «κείμενο αρχών» και το «ποιοι είμαστε».

Στην προετοιμασία της εκδήλωσης για τα 10 χρόνια, ανατρέχουμε σ’ αυτά. Όμως όλα επισκιάζονται από το τελευταίο δυσάρεστο γεγονός. Όλα γίνονται δύσκολα και μας θυμίζουν τον Γιάννη. Αυτός θα προετοίμαζε τις ανακοινώσεις, θα έστελνε τα δελτία  τύπου...

Στη φωτογραφία δύο από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μας. Αυτή για τα 2 χρόνια, με πολλές ελπίδες τότε, και η 5η πανελλαδική συνάντηση στο Κωσταλέξι. Και στις δύο η συμβολή του Γιάννη ήταν καθοριστική.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση :

Περισσότερα...

Ξαφνική απώλεια

 

Το  "Κάστρο Αλληλεγγύης"  ΠΕΝΘΕΙ


για την ξαφνική απώλεια του

 


 αγαπημένου μας Γιάννη

Η κηδεία θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 4μμ στην Ξηριώτισσα Λαμίας στον ναό του νεκροταφείου Λαμίας.

Πρότασή μας είναι αντί στεφάνων να κατατεθεί οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του αγώνα των πλημμυροπαθών του Κόμματος, στον οποίο και ο ίδιος ενεργά συμμετείχε.

 

Να μην κλέβουμε και τον κόσμοΝα μην κλέβουμε και τον κόσμο

Συγκριτικός Πίνακας Τιμών Ρεύματος

Φανταστικός διάλογος: Ο καταναλωτής συγκρίνοντας την τιμή κιλοβατώρας (59 λεπτά) για τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (79 λεπτά), λέει σε διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ: «Μπράβο, φτηνό το βάλατε, αυτόν το μήνα, το ρεύμα».

Κι ο τελευταίος απαντά: «Ε, καλά είναι, πόσο να το βάλουμε, 23 λεπτά αγοράζουμε, 59 πουλάμε. Να μην κλέβουμε και τον κόσμο…».

Ο διάλογος είναι φανταστικός αλλά η αναλογία τιμών πραγματική:

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 45