"Χτύπημα" στους Ενεργούς Πολίτες ΛάρισαςΧτύπημα στους "ΕνΠοΛ" την διεθνή ημέρα εθελοντισμού


Με αφορμή ελέγχους και πρόστιμα που επιβλήθηκαν (στις 5-12-2015) στη διάθεση προιόντων "Χωρίς Μεσάζοντες" στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης οι "Ενεργοί Πολίτες Λάρισας" προέβησαν στην ακόλουθη ανακοίνωση:

"Κατά τη σημερινή διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» εθελοντές και καταναλωτές γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων για την ιστορία του κινήματος και την εικόνα που έχουμε εμφανίσει τα τέσσερα χρόνια που πραγματοποιούμε δράσεις διάθεσης προϊόντων. Κλιμάκιο του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνοδεία αστυνομικών προσήλθε ύστερα από καταγγελίες στο χώρο διάθεσης των προϊόντων, διέκοψε τη δράση, πραγματοποίησε ελέγχους σε όλους τους παραγωγούς και μεταποιητές και μοίρασε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, όχι γιατί δεν διέθεταν τιμολόγια, δεν έκοβαν αποδείξεις ή δεν τηρούσαν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην πώληση των προϊόντων τους, αλλά γιατί δεν διέθεταν άδεια στάσιμου υπαίθριου εμπορίου!

Μια άδεια όμως, η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί μετά την ψήφιση και δημοσίευση τον περσινό Μάρτιο του εξοντωτικού για τους παραγωγούς και τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» νόμου, που στηρίζει τα εμπορικά τραστ, στερεί από τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο τη δυνατότητα να προμηθευτεί προϊόντα σε οικονομικές τιμές και στους πολίτες τη δυνατότητα αυτοοργάνωσής τους. Δεν λήφθηκε υπόψη η ονομαστική παραχώρηση από το Δήμο του χώρου στους συγκεκριμένους πωλητές, ούτε ότι πρόκειται ουσιαστικά για παράδοση προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Ούτε ακόμη ότι ο νόμος 4264 δεν αποκλείει τους μεταποιητές από το υπαίθριο εμπόριο.

Από τον Απρίλιο του 2014 φωνάζουμε για την κατάργηση του νόμου, προκαλέσαμε πανελλήνια συνάντηση διαμαρτυρίας, συγκεντρώσαμε χιλιάδες υπογραφές, διαμαρτυρηθήκαμε σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και ενημερώσαμε τους βουλευτές, τους δημάρχους της ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, γιατί αυτός ο νόμος δημιουργεί παραγωγούς δύο ταχυτήτων και γιατί αποκλείει την απευθείας διάθεση προϊόντων στον καταναλωτή.

Ο κ. Αγοραστός μόλις σήμερα, ημέρα των ελέγχων και των τσουχτερών προστίμων, κοινοποίησε επιστολή στην οποία αναγνωρίζει τις ελλείψεις του νόμου, την καθυστέρηση στην υπογραφή της ΚΥΑ, τα υπερβολικά πρόστιμα, αλλά παρατηρεί ότι «η πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες δημιουργεί μεγάλα προβλήματα».

Σε ποιούς; Στους εθελοντές πολίτες που αυτοοργανώνονται με υποδειγματικό τρόπο; Στους καταναλωτές που επιλέγουν έναν εναλλακτικό τρόπο εμπορίου για φθηνότερα προϊόντα; Στους παραγωγούς και μεταποιητές του τόπου μας που μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές; Στους άπορους που ωφελούνται από τις δωρεές τους; Σχετικά δε με τον ανταγωνισμό, αν κόβονται οι νόμιμες αποδείξεις και υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά σε τι διαφέρει αυτή η δράση από τις πωλήσεις των εμπόρων στις λαϊκές αγορές;

Οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε τους καταναλωτές για τη στήριξη και εμπιστοσύνη τους και τους εθελοντές μας για τη στάση τους στη σημερινή δράση, η οποία επέτρεψε την ολοκλήρωση της 48ης διάθεσης προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες».

Σήμερα, διεθνή ημέρα του εθελοντισμού, δηλώνουμε αποφασισμένοι με κάθε νόμιμο τρόπο να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στους πωλητές και τους καταναλωτές να επιλέγουν τον τρόπο συναλλαγής τους και στα κινήματα πολιτών να στέκονται αλληλέγγυοι στους συμπολίτες σε καιρούς έντονης οικονομικής κρίσης".


Πηγή: http://www.energw.gr/events/1-155-1/