Προτάσεις προς Υπουργείο Υποδομών
(για τις πλημμύρες)
Μετά την εκστρατεία ενημέρωσης (για το πρόβλημα των πλημμυρών) και τις σχετικές κινητοποιήσεις και συναντήσεις, που περιγράφονται σε προηγούμενο άρθρο, υπήρξε μια επιπλέον συνάντηση εκπροσώπων των πλημμυροπαθών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τον Δήμαρχο Λαμιέων και εκπρόσωπο της εταιρίας του Ε65.
Στη σύσκεψη, μετά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, ζητήθηκαν, από την πλευρά του Υπουργείου, οι προτάσεις των πλημμυροπαθών. Να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται μετά από διεκδικήσεις και αγώνες 2 ½ χρόνων με ταυτόχρονη διαρκή προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας.
Σύνοψη των προτάσεων δίνεται αμέσως πιο κάτω. Η πλήρης επιστολή υπάρχει σε ξεχωριστό αρχείο μαζί με 2 σχετικά σχέδια. Επίσης, σε ξεχωριστό αρχείο, δίνεται ένα σχετικό υπόμνημα, όπως και η παρουσίαση που έγινε, από πλευράς μας, στη σχετική εσπερίδα.
Προτάσεις για μερική αποκατάσταση των διόδων απορροής και βελτίωσης της υδραυλικής λειτουργίας της πεδιάδας του Σπερχειού με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία.
Σε συνέχεια των προηγουμένων συναντήσεων και των συζητήσεων μαζί σας, σας διαβιβάζουμε τις προτάσεις μας. Αυτές αφορούν στη μείωση των επιπτώσεων κυρίως σε περίπτωση υπερχείλισης του Σπερχειού αλλά και των υπόλοιπων ρεμάτων που εκβάλουν σε αυτόν.
Για την επεξήγηση των προτάσεων θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε στα αίτια που μεγέθυναν τις επιπτώσεις, γιατί αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτά είναι αδύνατο να βρούμε κοινές λύσεις. Σχετικά λοιπόν με τα αίτια έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
- Η Τάφρος Λαμίας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο, να συγκεντρώνει και να οδηγεί τα υπερχειλισθέντα ύδατα του Σπερχειού και άλλων ρεμάτων στην Βόρεια πλευρά της, μέσω της “βαθιάς” γραμμής της κοιλάδας ανατολικότερα κοντά στις εκβολές του ποταμού.
- Η Τάφρος Λαμίας είχε έναν επιπλέον ρόλο μέσω του νότιου αναχώματός της, οριοθετώντας μια λεκάνη εκτόνωσης των πλημμυρικών ροών προς τα βόρεια, σε περίπτωση υπερχείλισης του Σπερχειού δυτικότερα, προστατεύοντας έτσι τις νοτιότερες περιοχές.
- Τα δύο συγκοινωνιακά έργα διατάραξαν αυτό τον ρόλο: α) με την εκτροπή (διευθέτηση) της Τάφρου και το μικρό μήκος της γέφυρας (ακριβώς στο πλάτος της Τάφρου μετά την εκτροπή), β) με την αποκοπή της λεκάνης εκτόνωσης στην βόρεια πλευρά.
- Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο υποβιβασμός της λειτουργίας και του ρόλου της Τάφρου και η καθοδήγηση των πλημμυρικών ροών παράλληλα με τα επιχώματα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και όχι με οδηγό την Τάφρο, όπως πριν.
- ...
- ...
- Έτσι η πρώτη λύση που θα μπορούσε να προταθεί, η διάνοιξη - διαπλάτυνση της Τάφρου Λαμίας (Γερμανικής) έχει ακυρωθεί στην πράξη. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό πέρασμα των 2 έργων (μικρή υψομετρική διαφορά από το έδαφος) και στο μικρό πλάτος των ανοιγμάτων μόνο στα όρια της σημερινής διατομής της Τάφρου.
- Οι μελετητές του έργου, αν και ήταν γνώστες των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, τα οποία επεσήμαιναν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλημμύρας σε όλη την περιοχή διέλευσης του Νότιου τμήματος του Ε65, δεν έδωσαν την απαιτούμενη σοβαρότητα κατά την εκπόνηση των μελετών ώστε (...)
- Παρά την εκδήλωση δύο πολύ σημαντικών πλημμυρικών φαινομένων 20-09-2020 και 12-12-2021 και τις έντονες αντιδράσεις των πλημμυροπαθών, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή και συνεχίστηκε πάνω σε επίχωμα η κατασκευή του νότιου κλάδου του Ε65, διακόπτοντας τη ροή των υδάτων που ο ίδιος ο Ε65 επέβαλε - καθοδηγούσε (με την προαναφερθείσα τροποποίηση της συνηθισμένης ροής).
- Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών οι ίδιοι μελετητές πρότειναν ως λύση την διάνοιξη τριών πολύ μικρών, για το μέγεθος του προβλήματος, τεχνικών και οι υπηρεσίες του υπουργείου έσπευσαν να την εγκρίνουν ως “μονοσήμαντη”. Η διάνοιξη αυτών των τριών “τρυπών” είναι ίσως η χειρότερη από τις κατασκευαστικές επιλογές που έγιναν στην περιοχή και αυτό γιατί σπαταλήθηκαν χρήματα για έργο μηδαμινής αποτελεσματικότητας.
Οι προτάσεις (συνοπτικά) είναι οι παρακάτω:
- Καθαίρεση του επιχώματος και διάνοιξη γέφυρας τουλάχιστον 200 μέτρων στο νότιο κλάδο (κλάδο ΑΒ του Α/Κ Λαμίας του Ε65) με προδιαγραφές (υψομετρική διαμόρφωση – κλίση κοίτης κάτω από τη γέφυρα) (Συνημμένος χάρτης 1), ώστε να επιτρέπει την διέλευση των υδάτων από τη μία πλευρά του νότιου κλάδου στην άλλη. Το άνοιγμα αυτό ιεραρχείται ως πρώτης προτεραιότητας και κατεπείγον ώστε να δώσει διέξοδο σε οποιαδήποτε επιφανειακά ύδατα και να αποτρέψει νέες καταστροφικές πλημμύρες και πρέπει να γίνει άμεσα.
- Δημιουργία νέας τάφρου (Συνημμένος χάρτης 2), πλάτους τουλάχιστον 20 μέτρων παράλληλα με τον Ε65, που να αρχίζει πριν την περιοχή διευθέτησης της τωρινής τάφρου (Γερμανικής) και μέσω του ανοίγματος - γέφυρα στον κλάδο ΑΒ του Α/Κ Λαμίας, να καταλήγει στη νέα κοίτη του Σπερχειού. Μία βοηθητική τάφρος από τον κυκλικό κόμβο στην ΠΕΟ κοντά στο Κόμμα παράλληλα με τον κλάδο ΑΒ θα οδηγεί τα νερά κάτω από την ίδια γέφυρα. Η τάφρος, σε όλο το μήκος της, θα είναι ανοιχτή (χωρίς ανάχωμα) από την (νότια) πλευρά της πεδιάδας ώστε να είναι σε θέση να δεχτεί νερά από όλα τα σημεία όπου μπορεί να υπερχειλίσει ο Σπερχειός και από δευτερεύον δίκτυο αποστραγγιστικών έργων.
- Βελτίωση της υφιστάμενης Τάφρου Λαμίας (Γερμανικής), ειδικά του περάσματός της κάτω από τα 2 έργα, Ε65 και γραμμή ΕΡΓΟΣΕ. Στο σημείο της διευθέτησης να γίνει διεύρυνση και υποβάθμιση της κοιτόστρωσης της τάφρου και τσιμεντόστρωση. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η παροχετευτικότητά της και θα βελτιωθεί μερικώς η διόδευση υπερχειλισθέντων υδάτων από σημεία δυτικά της διευθέτησης. (…)
- Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω προτεινόμενων έργων είναι σημαντικός τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής διέλευσης του Ε65, όσο και για την προστασία του ίδιου του έργου. (…)
Στη συζήτηση, που είναι αναγκαίο να γίνει, είμαστε στη διάθεσή σας να αναπτύξουμε, με περισσότερα στοιχεία και δεδομένα, τις παραπάνω προτάσεις, τις οποίες θεωρούμε εφικτές και εφαρμόσιμες και άκρως αναγκαίες για την μερική αποκατάσταση της υδραυλικής λειτουργίας της κοιλάδας. Αναμένουμε τον ορισμό συνάντησης συνεργασίας άμεσα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος εν όψει του επερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα.
Συνημμένα : 2 χάρτες-σχέδια
Λαμία Μάιος 2024 |
Υπογράφοντες εκ μέρους των πλημμυροπαθών
|
Στη συνέχεια, για πληρέστερη ενημέρωση, δίνονται:
Η πλήρης μορφή της πρότασης σε αρχείο μορφής PDF.
Σχετικό ενημερωτικό υπόμνημα με πολλές πληροφορίες χρήσιμες για την κατανόηση της πρότασης, σε αρχείο μορφής PDF
Παρουσίαση - αποτύπωση πλημμύρας 12-12-2021. Τμήμα της παρουσίασης με υλικό, φωτογραφικό και άλλο. Η επεξήγηση του υλικού μερικώς υπάρχει στο ενημερωτικό υπόμνημα. Μελλοντικά, αν χρειαστεί, θα υπάρξει και μια περισσότερο επεξηγηματική μορφή του.