Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας - 27/3/2016Αλληλεγγύη η εκδίκηση του καλού (1)


Αλληλεγγύη η εκδίκηση του καλού

(1) Τίτλος «δανεικός» από την πιο πάνω πρωτοβουλία


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας: Πρώτος απολογισμός - ένας μήνας μετά

Φάση 1η: Τετάρτη βράδυ (24 Φλεβάρη) ανταμώσαμε. Πέμπτη πρωί αναλάβαμε οργανωμένη δράση. Πρόκειται για τον συντονισμό φορέων και πολιτών της πόλης μας, που συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας ενεργήσαμε αστραπιαία μπροστά στο δράμα των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονταν ακινητοποιημένοι σε εισόδους της πόλης μας με την ελπίδα πως θα ανοίξουν τα σύνορα για να προχωρήσουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Το Σεπτέμβρη η τοπική κοινωνία στήριξε την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας  σε τόπους πρώτης υποδοχής προσφύγων. Τότε μια «νταλίκα πράγματα» ταξίδεψαν από τη Λαμία στην Αθήνα, την Ειδομένη, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο.

Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι κάθε κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει διευκολύνσεις, φιλοξενία και προστασία στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο πρόσφυγες.

Τώρα οι συμπολίτες μας από την πρώτη κιόλας μέρα ξάφνιασαν και τους πιο αισιόδοξους. Κάποιοι έσπευσαν μόνοι τους στους σταθμούς αυτοκινήτων να προσφέρουν τρόφιμα. Εκατοντάδες άλλοι έφτασαν τις δύο πρώτες μέρες στην Πλατεία Πάρκου. Έτσι συγκεντρώνονται και διανέμονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Φάση 2η: Με την άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών αλλάζουν και οι ανάγκες. Πια δεν έχουμε να υποστηρίξουμε «οδοιπόρους» με είδη που χρειάζονται στη διαδρομή μέχρι την Ειδομένη αλλά ανθρώπους που έχουν φτάσει χωρίς τα απαραίτητα και πρέπει να μείνουν σε έναν χώρο που μόλις έχει ετοιμαστεί ενώ οι ίδιοι είναι «υπ’ ατμόν» για αναχώρηση.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης (με πάνω από πενήντα εθελοντές, κυρίως από τη «δεξαμενή» των φορέων που την αποτελούν αλλά όχι μόνο), με συνεχείς βάρδιες εθελοντών και με υπερπροσπάθεια κάποιων από αυτούς, συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες. Προσφέρει οργανωμένα τα είδη που έχουν μαζευτεί, καταγράφει τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν και τα θέτει υπόψη της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη του χώρου.  Παράλληλα συνεχίζει τη συλλογή ειδών Τρίτη απόγευμα και Σάββατο πρωί.

Η Περιφέρεια κατανοεί τα προβλήματα (πολλά και η ίδια τα έχει επισημάνει) και δεσμεύεται για την επίλυση όσων δεν απαιτούν δαπάνη χρημάτων. Όμως αυτό δεν αρκεί για τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις Θερμοπύλες.

Ο ρόλος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, πέρα από το να επισημαίνει τα προβλήματα και να διεκδικεί την επίλυσή τους, είναι να αναδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων, να στέκεται αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και να συνεχίζει να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μακριά από επικίνδυνα στερεότυπα που «υπόγεια» εμφανίζονται.

Κατανοούμε πως έχουμε μπροστά μας ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους από τον όλεθρο ενός πολέμου, που δεν τον επέλεξαν οι ίδιοι αλλά οι ισχυροί της γης. Αυτοί που παριστάνοντας ότι ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία σπέρνουν τον όλεθρο. Πρώτα σχεδιάζουν, εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν αντιμαχόμενες πλευρές και στη συνέχεια τις οδηγούν σε εξοντωτική εμφύλια σύρραξη, στα ερείπια της οποίας θα εμφανιστούν αργότερα ως «σωτήρες» και «ειρηνοποιοί» για να «πατήσουν πόδι» στη χώρα, να αρπάξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και εξαθλιώνοντας λαούς να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στις πολυεθνικές τους επιχειρήσεις και στους μεγιστάνες του πλούτου που υπηρετούν.

Απέναντι στη δική τους «αξία» το κέρδος, που επιτυγχάνεται πατώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, εμείς απαντάμε με την δική μας αξία, την αλληλεγγύη. Εμείς θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο που χρειάζεται τη βοήθειά μας είτε είναι Έλληνας είτε όχι. Η ανθρωπιά δεν κοιτάζει χρώμα, δεν εξετάζει  θρησκείες, δεν επιλέγει φυλές. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στους αδικημένους, τους  καταπιεσμένους, στα θύματα των πολέμων.

Στο ραντεβού με την ανθρωπιά είμαστε και παραμένουμε συνεπείς. Τούτος ο λαός ξέρει από προσφυγιά, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές του δεν ξεχνά τις αξίες εκείνες, που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πρόκειται για συνειδητή στάση ζωής.

Νικάμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Στέλνουμε  ηχηρό αντιπολεμικό  μήνυμα σε όλους τους λαούς!

Τέτοιες ώρες αξίζει να ανταμώνουμε!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας