Επανεκκίνηση με την 28η απευθείας διάθεσηΕπανεκκίνηση με την 28η απευθείας διάθεση

Για τέταρτη φορά, μετά την καλοκαιρινή διακοπή, επανερχόμαστε στις απευθείας διαθέσεις. Συνήθως τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται η πρώτη απευθείας διάθεση μετά το καλοκαίρι.

Τον Ιούνιο, στη συντονιστική ομάδα είχε συζητηθεί και προταθεί, αυτή τη φορά, η επανεκκίνηση να γίνει αφού επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας της κίνησης «Κάστρο Αλληλεγγύης». Έτσι ώστε η κίνηση να γίνει περισσότερο αποτελεσματική, με καλύτερη οργάνωση και λιγότερο φόρτο, ο οποίος θα μοιραζόταν σε περισσότερους εθελοντές.

Όλα αυτά τα ζητήματα θέλαμε να τεθούν σε μια ανοιχτή συνέλευση, στην οποία ανάλογα με τη συμμετοχή θα αποφασιζόταν τα επόμενα βήματα και οι επόμενες απευθείας διαθέσεις.

Όμως στην 5η Πανελλαδική συνάντηση πρωτοβουλιών και κινήσεων «Χωρίς μεσάζοντες», που έγινε στις 25 Ιουνίου στο Κωσταλέξι, προτάθηκε και έγινε δεκτό από όλους να γίνει αρχές Οκτωβρίου κοινή πανελλαδική δράση όσων το δυνατόν περισσοτέρων κινήσεων .

Σ’ αυτό το πνεύμα, αλλάζοντας τον αρχικό προγραμματισμό μας, κάνουμε την επενεκκίνηση με την 28η απευθείας διάθεση το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στο parking της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, η 12η ανοιχτή συνέλευση, η οποία ελπίζουμε να έχει μεγάλη συμμετοχή και να δώσει μια νέα ώθηση στην κίνηση.

Με νεότερη ανακοίνωση, λίγο πριν την έναρξη των παραγγελιών, θα ενημερωθείτε για την προέλευση και τις τιμές των προϊόντων. Αυτά θα είναι Τυρί Φέτα και Γίδινο, Φυσικά Καθαριστικά ΒΙΟΜΕ, Αλεύρι, Ελαιόλαδο, Μέλι, Μήλα Βιολογικά, Όσπρια (Φασόλια-Ρεβύθια-Φακές-Γίγαντες) και Λιαστή Ντομάτα. Η φόρμα παραγγελιών θα ανοίξει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Πιο κάτω δημοσιεύουμε την πρόταση για το πλαίσιο της κοινής πανελλαδικής δράσης.

Πανελλαδική δράση «Χωρίς μεσάζοντες»

Οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες» από όλη την Ελλάδα, μετά από απόφαση της 5ης Πανελλαδικής συνάντησής μας, οργανώνουμε κοινή πανελλαδική δράση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος, που δημιουργούν η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4264/2014) και η διαφαινόμενη κυβερνητική επίθεση για «κατάργηση» του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες».

Ζητάμε ομόφωνα:

  • Την κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια.
  • Την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους παραγωγούς οι οποίοι συμμετείχαν σε αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες».
  • Την νομική θωράκιση των αγορών διάθεσης προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες».
  • Την διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς της επιλογής τους.

Καλούμε τους πολίτες όλης της χώρας να στηρίξουν αυτή την κοινή πανελλαδική δράση.  Η προσπάθεια για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο ανακούφισε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πραγματικότητα και το μέλλον του είναι ανοιχτό. Είναι μια άλλη αντίληψη που πείθει πως υπάρχει εναλλακτική.