Απευθείας διαθέσεις χωρίς διακοπήΑπευθείας διαθέσεις χωρίς διακοπή

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 58η απευθείας διάθεση (1) προϊόντων, δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.

Απευθείας διαθέσεις

Οι συνθήκες (και οι αναμενόμενες δυσκολίες) μας επέβαλαν να προγραμματίσουμε συχνότερες, με νέο τρόπο οργανωμένες (2), απευθείας διαθέσεις, ώστε να «χωρέσουν» (μέχρι τα Χριστούγεννα) όλα τα προϊόντα και σχεδόν όλοι οι παραγωγοί που συνήθως συμμετέχουν.

Αυτό βέβαια επιβαρύνει την κίνηση και τους εθελοντές (3). Ήδη οι νέες συνθήκες μας επιβάλλουν να διαφοροποιήσουμε ξανά τον τρόπο που οι παραγωγοί θα έρθουν σε επαφή με τους «καταναλωτές», μέσω της κατ’ οίκον παράδοσης των προϊόντων.

Ένα δομικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας στην οποία ζούμε είναι η απομάκρυνση του παραγωγού από το προϊόν του, όπως και από τον «καταναλωτή». Αυτό δημιουργεί τον χώρο για την παραγωγή κερδών από τρίτους. Η διεύρυνση αυτής της διαδικασίας οδηγεί σε «μαρασμό» τους παραγωγούς και επιβαρύνει τους «καταναλωτές».

Οι πρόσφατες συνθήκες ευνοούν τη διεύρυνση του παραπάνω φαινομένου συγκεντρώνοντας τον έλεγχο της τροφής μας σε λίγα χέρια (ή μυαλά). Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε την επαφή μας με τους παραγωγούς και να τους στηρίξουμε. Σ’ αυτό αποβλέπει και η διαδικασία της κατ’ οίκον παράδοσης των προϊόντων, από παραγωγούς που έχουν συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με την κίνησή μας.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, διαισθανόμενοι τις δύσκολες συνθήκες, ανέλαβαν να παραδώσουν τα προϊόντα στις ίδιες (με προηγούμενες διαθέσεις) τιμές χωρίς κανενός είδους επιβάρυνση για τα μεταφορικά.

Η διαδικασία της κατ’ οίκον παράδοσης δοκιμάστηκε με καλές κριτικές την περίοδο της πρώτης καραντίνας, την περίοδο του Πάσχα. Τώρα είναι ευρύτερη και χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας (ομαδοποίηση - συνεργασία - κατανόηση κλπ) για να επιτύχει.

Ας μη θεωρούμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν έμπορο που είναι η δουλειά του να μας φέρει τα προϊόντα. Αλληλεγγύη δείχνουμε εμείς, στηρίζοντας τους παραγωγούς, το ίδιο κάνουν και εκείνοι εξυπηρετώντας μας.

Χρειάζεται πολλή εθελοντική δουλειά για την διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας. Όπως και στις απευθείας διαθέσεις «με ραντεβού», πρωτοτυπούμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, τώρα αλλά κυρίως όταν με το καλό επανέλθουμε στις «κανονικές» διαδικασίες.

Η συντονιστική ομάδα

 

(1) Έγινε με πολύ καλή ροή, με μικρές καθυστερήσεις σε δύο διαστήματα, η παραλαβή 270 παραγγελιών. Ακούσαμε πολλά καλά λόγια (επιτόπου), επίσης με sms τόσο στην τρέχουσα απευθείας διάθεση όσο και στις 2 προηγούμενες (με sms και από τη φόρμα αξιολόγησης, βλ. στο τέλος).

Σε όσους λίγους δυσανασχέτησαν ας αναλογιστούν σε ποια άλλη «αγορά», παρκάρουν-ψωνίζουν-ξεπαρκάρουν σε τόσο σύντομο χρόνο. Μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία που ακολουθούμε δεν έχει όμοιό της πουθενά στη δημόσια σφαίρα. Εννοείται ότι προσπαθούμε κάθε φορά για το καλύτερο και όσο περισσότεροι βοηθήσουν τόσο θα το προσεγγίζουμε.

(2) Με τη συμμετοχή λιγότερων παραγωγών (4-6 αντί των 8) και με προγραμματισμένο χρόνο παραλαβής. Αυτό ήταν απαραίτητο για να γίνεται η παραλαβή απευθείας από το αυτοκίνητο χωρίς ενδιάμεση στάθμευση.

(3) Δεν ξέρουμε αν οφείλεται σ’ αυτή τη συχνότητα ότι στην τελευταία διάθεση είχαμε λιγότερους εθελοντές και έτσι δεν μπόρεσαν να καλυφθούν ικανοποιητικά απουσίες της τελευταίας στιγμής.

 

Σχόλια για απευθείας διαθέσεις:

Πείτε τη γνώμη σας για τα προϊόντα που παραλάβατε στις 20 Ιουνίου.

Στη φόρμα αξιολόγησης:

…37 όλα τέλεια

…91 Να συνεχιστεί. Αξίζει τον κόπο. Η διάθεση με τον τρόπο της τελευταίας φοράς νομίζω είναι ο καλύτερος. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

…20 ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!! Τέλειος συγχρονισμός, άψογη εξυπηρέτηση.

…25 Τέλεια οργάνωση. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!

Πείτε τη γνώμη σας για τα προϊόντα που παραλάβατε στις 3 Οκτωβρίου.

Απάντηση με sms:

…56  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ!

…97 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

…47 ΠOΛY EYXAPIΣTHMENOI EYXAPIΣTΩ NA EIΣTE KAΛA NA ΣYNEXIZETE.

…23 Ήταν όλα καλά

…69 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΥΡΙ Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΤΑ ΚΡΑΜΜΥΔΙΑ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Στη φόρμα αξιολόγησης:

…83 ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ! ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΝ …

Πείτε τη γνώμη σας για τα προϊόντα που παραλάβατε στις 31 Οκτωβρίου.

Απάντηση με sms:

… 56  ΩΡΑΙΑ!

…94 ΑΡΙΣΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

…63 ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΕ

Στη φόρμα αξιολόγησης:

…38 Τα ρεβίθια... Θεϊκαααααα