Αγανακτισμένοι 2011 - 10 χρόνια

 

25η Μαΐου! Επέτειος και αφετηρία!

Αγανακτισμένοι 2011, Αθήνα - Λαμία

Σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το ξέσπασμα στις 25 Μαΐου 2011 του Κινήματος των Αγανακτισμένων που επί ένα δίμηνο κατέβαζε εκατοντάδες χιλιάδες στις πλατείες όλης της Ελλάδας, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν δεκάδες αγωνιστικές κινήσεις (Κίνημα "Δεν πληρώνω", Κίνημα για το χαράτσι της ΔΕΗ, Κίνημα Ανταλλακτικής Οικονομίας, Κίνηση κατά των Διοδίων, Κίνηση Χωρίς Μεσάζοντες κλπ).

Έγιναν τόσα και τόσα από τότε. Βάθεμα της πολιτικής της κοινωνικής καταστροφής, αλλά και κυβερνητικές μεταβολές και λαϊκοί αγώνες και μεγάλες αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων, με την Αριστερά να διεκδικεί και να παίρνει την κυβερνητική εξουσία και πάλι να τη χάνει...

Τα αιτήματα παραμένουν!

ΔΟΥΛΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ (31/5/2011)

Εμείς οι αγανακτισμένοι πολίτες της Λαμίας, άνεργοι, φοιτητές, έμποροι, μικροεπιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, βρισκόμαστε εδώ αυθόρμητα και αγωνιζόμαστε ειρηνικά. Ονειρευόμαστε να ενώσουμε το λαό και διεκδικούμε η φωνή του να γίνει η πολιτική της χώρας μας.

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς. Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς. Καλούμε όλους τους πολίτες στην πλατεία Πάρκου και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες, και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στην πλατεία Πάρκου. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ και μας εκμεταλλεύονται: Κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

Καταγγέλλουμε τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας ως αντισυνταγματική και παράνομη. Δεν την σεβόμαστε, δεν την αποδεχόμαστε! Καταγγέλλουμε το κόμμα που την έφερε, τα κόμματα που την υπερψήφισαν και τα κόμματα που δεν εξάντλησαν όλα τα περιθώρια ώστε να μην ψηφιστεί. Δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που διαχρονικά μόλυναν τη νεολαία στα Πανεπιστήμια με τις δικές τους φοιτητικές παρατάξεις, όπως και τα συνδικάτα στα οποία δίνουν εντολές να δρουν ενάντια στους εργαζόμενους. Καταγγέλλουμε τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, όπως και την κρατική καταστολή και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες.

Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία όσων βουλευτών καταπάτησαν το ελληνικό Σύνταγμα και ψήφισαν το παράνομο μνημόνιο, και όσων το στήριξαν και εξακολουθούν να το στηρίζουν, από ειδικά δικαστήρια. Ζητάμε άρση της βουλευτικής τους ασυλίας και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να διωχθούν ποινικά όσοι προκύπτουν εις βάρος τους στοιχεία αναδρομικά. Να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των πολιτικών της μεταπολίτευσης, δήμευση των περιουσιών των υπαιτίων πολιτικών για τη σημερινή μας κατάσταση, και αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου.

Ζητάμε κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Άμεση σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση του δημοσιονομικού χρέους και εξουσιοδότηση αυτής για πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. Αποκήρυξη του χρέους ή μέρους αυτού ως "απεχθές". Άμεση έξοδο – απομάκρυνση της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα. Ζητάμε οι πολίτες να μπορούν να συγκεντρώνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών για να γίνεται δημοψήφισμα. Ριζική αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος που μας οδήγησε ως εδώ, σημαντικές αλλαγές – μορφές άμεσης δημοκρατίας.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους συναγωνιστές.

ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!