Σκέψεις – Προτάσεις για τη συνέχεια

(ανανέωση 23/9/2021)

9η Απευθείας διάθεση

Το τέλος του καλοκαιριού συνήθως σήμαινε (τα 8 τελευταία χρόνια) και την αυτόματη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την επανεκκίνηση των απευθείας διαθέσεων.

Η συντονιστική ομάδα και οι εθελοντές δίναμε απόλυτη προτεραιότητα στις διαδικασίες προετοιμασίας της πρώτης απευθείας διάθεσης της επόμενης περιόδου, θεωρώντας ότι όλες οι άλλες συζητήσεις μπορούν να περιμένουν.

Φέτος όμως, παρόλο που η προηγούμενη περίοδος έκλεισε με την πολύ πετυχημένη απευθείας διάθεση της 5ης Ιουνίου, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.

(Στο τέλος η ενημέρωση από την τελευταία συνάντηση της συντονιστικής ομάδας στις 21/9/2021).

Το πρόσφατο παρελθόν: Είναι γνωστό ότι η προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019 ανοιχτή συνέλευση (*) ματαιώθηκε λόγω πανδημίας και από τότε, για τον ίδιο λόγο, δεν έγινε άλλη. Αποτέλεσμα: οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι να επωμίζονται όλο το βάρος των απευθείας διαθέσεων.

Επιπλέον η παρατεταμένη περίοδος, διαδικτυακών μόνο «συναντήσεων» της συντονιστικής ομάδας, επιδείνωσε την κατάσταση, «απομακρύνοντας» κάποιους για τεχνικούς ή άλλους λόγους. Άλλωστε δεν είναι εύκολο ούτε και ευχάριστο τα πάντα να γίνονται ηλεκτρονικά.

Παρόλα αυτά, οι απευθείας διαθέσεις συνέχισαν να γίνονται με διάφορους τρόπους, χωρίς να γίνεται εμφανής η μειωμένη συμμετοχή εθελοντών (στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή τους), κυρίως λόγω της υπερπροσπάθειας των υπολοίπων.

Σ’ όλη αυτή την περίοδο, θεωρήθηκε ότι, λόγω των ειδικών συνθηκών, δεν υπήρχε τρόπος και χρόνος για οποιαδήποτε αναδιάταξη ή διορθωτική κίνηση και η περίοδος (μέχρι τον Ιούνιο) έπρεπε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το παρόν: Στην πρώτη συνάντηση της συντονιστικής ομάδας, την προηγούμενη Τρίτη, εκφράστηκε, από όλους τους παρόντες εθελοντές, η διάθεση για συνέχιση της λειτουργίας της κίνησης, παρά την «κούραση – φθορά» που υπάρχει.

Επισημάνθηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μειωμένη συμμετοχή της προηγούμενης χρονιάς και έγινε συζήτηση για τον τρόπο επανεκκίνησης, επανίδρυσης ή μετασχηματισμού του «Κάστρου Αλληλεγγύης». Τονίστηκε μάλιστα η αναγκαιότητα ενεργοποίησης σε αυτή την περίοδο της εξελισσόμενης ακρίβειας.

Διάλογος: Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν όσα παρακάτω, σχηματικά, αναφέρονται:

• Η διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης ανοιχτής συνέλευσης με αυξημένη συμμετοχή, που θα αποφασίσει για τη συνέχεια και θα ανανεώσει τη συντονιστική ομάδα με αρκετούς νέους εθελοντές.
  • Η «επανίδρυση» της κίνησης, με εγγραφή από την αρχή όλων των μελών – εθελοντών, με ανάληψη ελάχιστων υποχρεώσεων (π.χ. συμμετοχή κάθε εθελοντή σε 2 απευθείας διαθέσεις ανά περίοδο) και ελάχιστο αριθμό μελών ως προϋπόθεση για τη συνέχεια.
  • Ο μετασχηματισμός της κίνησης σε σχήμα με ευρύτερη στόχευση που θα μπορεί να οργανώνει και απευθείας διαθέσεις. Από τους προτείνοντες, τονίστηκε ότι η ύπαρξη της κίνησης και μόνον δείχνει μια «αντίσταση στην ισοπέδωση».
  • Η διερεύνηση μετατροπής σε καταναλωτικό συνεταιρισμό, ο οποίος προϋποθέτει την λεπτομερή επεξεργασία ενός σχεδίου υλοποίησης.
  • Η διοργάνωση, με την υπάρχουσα δομή, μιας απευθείας διάθεσης μέσα στον Οκτώβριο (**), μετά (και μέσα) από την οποία να τεθούν σε συζήτηση όλα τα ζητήματα.

Ενεργοποίηση: Όμως, καμία πρόταση από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση αν δεν έχει ευρύτερη υποστήριξη και συμμετοχή. Ζητάμε τη γνώμη σας και τη συμμετοχή σας στον διάλογο (προτάσεις – απόψεις στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) αλλά και στις συλλογικές διαδικασίες, που ελπίζουμε ότι θα εξελίσσονται.

Επίλογος: Κατά καιρούς, μέσα στη συντονιστική ομάδα, έχουν διατυπωθεί διάφοροι προβληματισμοί. Μεταξύ άλλων: ότι γίναμε «έμποροι» ή μας θεωρούν έτσι, από τη στιγμή που σχεδόν αποκλειστικά ασχολούμαστε με τις απευθείας διαθέσεις (***), ότι η μειωμένη συμμετοχή, εθελοντών αλλά και «καταναλωτών» οφείλεται σε δικά μας κυρίως λάθη.

Παράλληλα έχει τονιστεί: η μακρόχρονη και συνεπής ύπαρξη της κίνησης. Τόσα χρόνια δείξαμε ότι δεν ήταν κάτι ευκαιριακό. Περιμένουμε κάποιο εναλλακτικό παράδειγμα στην κοινωνία, το οποίο να «μας έβαλε τα γυαλιά», για να το ακολουθήσουμε.

Δεν θέλουμε να πούμε ότι όλα έγιναν καλά, αλλά από το χαρακτήρα της η κίνηση στόχευε στην αυτοοργάνωση και όχι στην ανάληψη από κάποιους όλων των υποχρεώσεων, με τη μετατροπή όλων των υπολοίπων σε «πελάτες».

Από την αρχή δεν θέλαμε ένα κλειστό κλαμπ, όπου θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα, μόνο όσοι προσφέρουν εθελοντική «εργασία». Όμως τη σημερινή υπερβολή ενός περιορισμένου αριθμού εθελοντών ούτε συνειδητά την επιδιώξαμε ούτε είναι εύκολο να την αντέξουμε.

Σίγουρα, αποτύχαμε να πείσουμε περισσότερους για την σημασία της συλλογικής- αυτοοργανωμένης προσπάθειας και αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη γι’ αυτό. Ας βρούμε, περισσότεροι, έναν καλύτερο τρόπο συλλογικής οργάνωσης και συμμετοχής για τη συνέχεια. Ας μη θεωρηθεί αυτή η παρέμβασή μας ως μια προσπάθεια ή μια δικαιολογία για την «απόδρασή μας από τη ρουτίνα» των απευθείας διαθέσεων.

Από τη συντονιστική ομάδα

Τελευταία ενημέρωση

Στη συνάντηση της συντονιστικής ομάδας στις 21/9/2021, συζητώντας πάνω στις προτάσεις του διαλόγου (βλ. πιο πάνω), έγιναν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

• Δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η οργάνωση απευθείας διάθεσης. Βασικός λόγος η έλλειψη εθελοντών. Όταν και αν υπάρξει ανταπόκριση εθελοντών, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.
  • Σχετικά με την προκήρυξη ανοιχτής συνέλευσης, θεωρήθηκε ότι πρέπει να συζητηθεί ξανά, αφού πρώτα υπάρξουν κάποιες προτάσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος που να διασφαλίζουν ότι αυτή θα είναι εφικτή.
  • Τα άλλα σημεία του διαλόγου («επανίδρυση», μετασχηματισμός, καταναλωτικός συνεταιρισμός) θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέματα της ανοιχτής συνέλευσης.
  • Αν η τελευταία θεωρηθεί ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα, τότε θα μπορούσαν τα παραπάνω να αποτελέσουν αντικείμενα διαδικτυακού διαλόγου.

Τέλος, εκφράστηκε ξανά, από όλους τους παρόντες εθελοντές, η διάθεση για συνέχιση της λειτουργίας της κίνησης. Η συντονιστική ομάδα περιμένει προτάσεις και απόψεις, όπως και τη συμμετοχή σας στις ανοιχτές συναντήσεις της, που γίνονται κάθε Τρίτη, στις 8:30μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παγκρατίου (Πύλου 22).

(*) Βασική αρχή της κίνησης ήταν η εναλλαγή-ανανέωση της συντονιστικής ομάδας. Η αρχική επιδίωξη ήταν να γίνεται αυτό κάθε τρίμηνο, στη συνέχεια γινόταν ανά εξάμηνο.

Όμως τελευταίος ριζικός εμπλουτισμός της συντονιστικής ομάδας με νέα μέλη, έγινε τον Οκτώβριο του 2016, μέσα από αρκετά μεγάλη συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση. Είχε τεθεί και τότε, αρκετά έντονα, το δίλημμα αν συνεχίζουμε ή όχι.

Από τότε δεν ξανατέθηκε τόσο επιτακτικά. Θεωρήθηκε ότι θα ήταν κουραστικό για όσους γνώριζαν την κίνηση. Όμως, εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας.

Ίσως, αρκετοί από αυτούς, λόγω και της δικής μας αφωνίας, δεν αντιλαμβάνονται τον εθελοντικό χαρακτήρα της κίνησης αλλά και την «υποχρέωση» να συμμετέχουν ενεργά για να συνεχίσει αυτή να υπάρχει.

(**) Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας με τηλεφωνήματα ή e-mail ζητάνε να πληροφορηθούν πότε θα γίνει η επόμενη απευθείας διάθεση, δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα.

(***) Πάντως αρκετές εναλλακτικές πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από τη συντονιστική ομάδα δεν είχαν την ανάλογη ανταπόκριση. Θα αναφερθούμε συγκεκριμένα σε άλλη ανακοίνωσή μας.