Ηλεκτρικό Ρεύμα - Υπολογισμός Επιδότησης

 

Ηλεκτρικό Ρεύμα – «Επιδότηση» – Έκπτωση

Επιδοτήσεις - Εκπτώσεις

Σύντομη εισαγωγή

Σε προηγούμενα σημειώματα εξηγήθηκαν η δομή του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και ο τρόπος υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής. Παρακάτω περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος υπολογισμού των επιδοτήσεων – εκπτώσεων, οι οποίες είναι το «αναγκαίο» επακόλουθο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τι εννοούμε με το τελευταίο;

  • Το κράτος δεν επιδοτεί τους καταναλωτές αλλά τους παραγωγούς ενέργειας. Δίνοντας τους αυτά που απαιτούν (μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής) τους χρηματοδοτεί με ποσά που ήταν αδύνατον να πληρώσουν οι καταναλωτές.
  • Επίσης η έκπτωση ενέργειας (από τη ΔΕΗ) γίνεται με την ασφάλεια του 5πλάσιου «καπέλου». Δηλαδή σου δίνω ένα (σε έκπτωση) πριν σου πάρω πέντε (μέσω ρήτρας).

Ας διευκρινίσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα ούτε καθολικά είναι: επιδοτούνται μόνο οι 300 πρώτες κιλοβατώρες ανά μήνα, επίσης, έκπτωση ενέργειας δεν κάνουν όλες οι εταιρίες, ούτε μόνιμα θα είναι. Ήδη ανακοινώνονται  (σαν να μας κάνουν χάρη), απλώς «παρατάσεις», μήνα με το μήνα των επιδοτήσεων, σε αντίθεση με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, η οποία θεωρείται κάτι μόνιμο και λογικό, σαν να γεννηθήκαμε μαζί της.

Παρουσίαση «επιδοτήσεων» με πραγματικά παραδείγματα

Στο τμήμα «Χρεώσεις Προμήθειας ΔΕΗ», στο πίσω μέρος του λογαριασμού, όπως στην εικόνα, εμφανίζεται η «Πάγια Χρέωση» και η χρέωση της κατανάλωσης, στον πάνω κύκλο, με τιμή μονάδας 0,11058€/kWh (ανά κιλοβατώρα), δηλαδή ότι θα έπρεπε κανονικά να χρεωθείτε, σύμφωνα με όσα έχετε «συμφωνήσει» με τον προμηθευτή ενέργειας.

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα αφαιρούμενα ποσά με την ένδειξη «Πίστωση ΤΕΜxxxkWh». Στα παραδείγματα η συνολική Πίστωση ΤΕΜ είναι 58,8% - 69,2% επί της Ρήτρας. Προσοχή «επιδοτούνται» καταναλώσεις έως 300 kWh ανά μήνα. Αλλιώς οι εκπτώσεις είναι μικρότερες.

Παραδείγματα από ΔΕΗ

Η Έκπτωση Ενέργειας στα ίδια παραδείγματα είναι 30% επί της κανονικής χρέωσης. Αυτή η έκπτωση είναι ίση με το 21,8% και το 16,9% αντίστοιχα της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής», στον κάτω κύκλο, η οποία εδώ αντιπροσωπεύει «καπέλο» 138%-177%.

Σε προηγούμενο σημείωμά μας έχει εξηγηθεί αναλυτικά πως αυτή, η Ρήτρα, προκύπτει. Εδώ αναλύεται πως προκύπτουν οι Πιστώσεις ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) και δείχνεται η αντιστοιχία που υπάρχει με τα ποσά στην εικόνα.

Τρόπος υπολογισμού «επιδοτήσεων»

Από τον Αύγουστο του 2021, άρχισε να εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και από τον Σεπτέμβριο άρχισε η επιδότηση για να την «εξομαλύνει». Η επιδότηση, που δίνεται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (310 για μήνες με 31 ημέρες) του μήνα, άρχισε από 3 λεπτά την κιλοβατώρα, έγινε 6 λεπτά τον Οκτώβριο, έφτασε στα 16,5 λεπτά τον Δεκέμβριο και συνεχίζεται. Από το 2022 άρχισε να εφαρμόζεται σε δύο κλίμακες, μία για τις πρώτες 150 (155 τον Ιανουάριο, 140 τον Φεβρουάριο) κιλοβατώρες και άλλη για τις επόμενες 150 (155 ή 140).

Στην 2η στήλη του επόμενου πίνακα φαίνονται αναλυτικά οι τιμές επιδότησης ανά κιλοβατώρα και στην 3η στήλη τα σχετικά όρια, για τα οποία αυτές οι τιμές εφαρμόζονται. Η κατανάλωση επιμερίζεται αναλογικά ανά μήνα (στις στήλες 5 και 11 του πίνακα).

Στις στήλες 8 και 14 φαίνονται οι μονάδες (σε κιλοβατώρες) που επιδοτούνται. Αυτές προκύπτουν από στρογγυλοποίηση των προηγουμένων (5 και 11) αλλά και από κατανομή σε δύο κλίμακες για το 2022. Στο δεύτερο παράδειγμα, οι 35 κιλοβατώρες του Φεβρουαρίου επιμερίζονται σε 30 και 5. Το 30 είναι το όριο της πρώτης κλίμακας επιδότησης για τις 6 από τις 28 ημέρες του μήνα, δηλαδή τα (6/28) του 140.

Σε κάθε γραμμή, πολλαπλασιάζονται οι επιδοτούμενες μονάδες (στήλες 8 και 14) με την αντίστοιχη τιμή επιδότησης (στήλη 2) και προκύπτει το ποσό επιδότησης ανά μήνα και κλίμακα, στις στήλες 9 και 15 του πίνακα.

Παραδείγματα υπολογισμού επιδοτήσεων

Για λόγους σύγκρισης με τις επιδοτήσεις, φαίνονται (στις στήλες 6 και 12) η αρχική χρέωση και (στις στήλες 7 και 13) η ρήτρα αναπροσαρμογής ανά μήνα για τα δύο παραδείγματα.

Στην επόμενη εικόνα φαίνονται οι αντίστοιχες πιστώσεις, με την ανάλυση, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (*) ΦΕΚ Β’ 5402/22-11-21, θα έπρεπε να είχε κάνει η ΔΕΗ.

Παραδείγματα από ΔΕΗ

Το ποσοστό έκπτωσης ενέργειας είναι 30% και εφαρμόζεται στο συνολικό ποσό της αρχικής χρέωσης της κατανάλωσης. Προς το παρόν, τα παραδείγματά μας αναφέρονται στη ΔΕΗ (αφορά την πλειονότητα) και με μεταβλητό οικιακό τιμολόγιο που είναι το συνηθισμένο.

Να επαναλάβουμε, όπως και στα προηγούμενα σημειώματά μας, ότι περιμένουμε τις απόψεις σας και τη συμμετοχή σας σε αναλυτικές επεξεργασίες και στον αγώνα για ενημέρωση – ενεργοποίηση. Επικοινωνία στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Αυτό το άρθρο σε μορφή PDF

Όλα τα προηγούμενα σχετικά άρθρα σε μορφή PDF

Το τρίτο άρθρο σε μορφή PDF - Υπολογισμός Ρήτρας

Το δεύτερο άρθρο σε μορφή PDF - Επεξήγηση Λογαριασμού

Το πρώτο άρθρο σε μορφή PDF - Ρήτρα Αναπροσαρμογής Γενικά

(*) Αντιγράφουμε από το άρθρο 4 της παραπάνω απόφασης: «…Για το σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής καταχωρεί στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», εκπεφρασμένη ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης ανά kWh, ενδεικτικά 300 kwh x 0,03€/kwh = 9€.»

Όπως διαπιστώνετε, εδώ όχι μόνο το «ενδεικτικά» δεν τηρείται αλλά ούτε καν ο σχετικός μήνας  αναφέρεται και όπως βλέπετε από το δεύτερο παράδειγμα κάθε άλλο παρά προφανής είναι η αντιστοιχία μηνών και ποσών επιδοτήσεων. Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν «πταίσματα» μπροστά στον ακόμη πιο αδιαφανή, πολύπλοκο και αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής, την οποία σε προηγούμενο σημείωμα αναλύσαμε.