Η ζωή μετά τη ΡήτραΗ ζωή μετά τη Ρήτρα

(μετά το PowerPass, πού πας;)

Από τον Αύγουστο του 2021 η ΔΕΗ άρχισε να εφαρμόζει στις χρεώσεις ρεύματος τη γνωστή Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Έτσι, μέσα σε λίγο διάστημα, τριπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος.

Αυτή η εξωφρενική αύξηση άργησε να γίνει αντιληπτή γιατί υπήρχαν οι διάφορες εκπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις την έκρυψαν από το πληρωτέο ποσό. Σε άλλες περιπτώσεις οι αυξήσεις και στο πληρωτέο ποσό ήταν όντως εξωφρενικές.

PowerPass που πας;

Όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της Ρήτρας (για έναν χρόνο αρχικά). Τα αποτελέσματα αρχίζουν μόλις τώρα να φαίνονται. Με την ανακοίνωση από τις εταιρίες ενέργειας των τιμών Σεπτεμβρίου έχει χαθεί πια και το «μέτρο της αισχροκέρδειας»(1).

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κατάσταση με αριθμούς. Τα παραδείγματα μας αναφέρονται στη ΔΕΗ (2), η οποία πριν την εφαρμογή της Ρήτρας χρέωνε την κιλοβατώρα 0,11058€ και με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση, για τον Σεπτέμβριο θα την χρεώνει 0,78800€.

Στις 3 πρώτες στήλες του πίνακα φαίνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (χονδρική τιμή), που προκύπτει από το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και η προσαύξηση, που προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Όπως βλέπετε στη 2η στήλη, η τιμή της χονδρικής από τον Ιούλιο του 2021 άρχισε να ξεπερνάει τα 100€ ανά MWh (μεγαβατώρα=1000 κιλοβατώρες). Υπενθυμίζουμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι από τον Ιούνιο (Ιούλιο στη συνέχεια) θα μπει πλαφόν 100€ στην χονδρική. Όπως βλέπετε όμως η τιμή τον Ιούλιο του 2022 έφτασε τα 338€ και τον Αύγουστο η τιμή έχει ξεπεράσει τα 400€. Η τιμή 587,5€ προκύπτει ως εκτίμηση και εξηγείται στη συνέχεια η σημασία της.

Με βάση την χονδρική τιμή και τον τύπο της Ρήτρας προκύπτει η προσαύξηση ανά κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ εφάρμοζε αυτή την τιμή στον επόμενο μήνα, όπως φαίνεται στην 4η στήλη.

Στις στήλες 4-6 φαίνονται τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Ρήτρας. Για τον υπολογισμό της τελικής τιμής (στήλη 5) προστίθεται στη στήλη 4, η αρχική τιμή 0,11058€ (3). Το ποσοστό αύξησης (στήλη 6) έχει υπολογιστεί επί της αρχικής (κανονικής) τιμής 0,11058€, αυτής που τέλος πάντων πληρώναμε (4) πριν να έρθει η λαίλαπα της Ρήτρας.

Αυτές οι τιμές (με τη Ρήτρα) θα εφαρμοστούν στους λογαριασμούς (για τις καταναλώσεις μέχρι 31 Ιουλίου του 2022). Επεκτείναμε τους υπολογισμούς και για Αύγουστο - Σεπτέμβριο για να δείξουμε ποιες χρεώσεις θα είχαμε (στήλη 5) αν συνεχιζόταν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Βλέπετε ότι όντως αυτές «απογειώνονται» (μέχρι 0,46094€ για τον Αύγουστο).

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι νέες τιμές, στην στήλη 7, είναι μεγαλύτερες από την τελική τιμή (την  5η στήλη, που προέκυπτε από την εφαρμογή της Ρήτρας). Συγκεκριμένα, για το μήνα Αύγουστο, θα είναι επιπλέον αυξημένες σε σχέση με τη Ρήτρα κατά 5,4%. Δηλαδή αντί για «αναστολή» της Ρήτρας έχουμε απευθείας ενσωμάτωσή της στις χρεώσεις και μάλιστα με το παραπάνω.

Οι τιμές που δίνονται για τον Σεπτέμβριο προκύπτουν από δικούς μας υπολογισμούς. Για την ίδια επιπλέον αύξηση (5,4%), υπολογίζουμε την τελική τιμή Σεπτεμβρίου 2022 στα 0,74771€. Επειδή όπως προαναφέραμε η ΔΕΗ υπολόγιζε τη Ρήτρα με βάση την χονδρική τιμή του προηγούμενου μήνα, η παραπάνω τελική τιμή θα προέκυπτε αν η χονδρική του Αυγούστου ήταν 587,5€.

Προς το παρόν, η μέση τιμή του Αυγούστου, ξεπερνάει τα 400€. Σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε την οριστική τιμή, η οποία όμως τώρα για μας δεν θα έχει καμία πρακτική σημασία.

Η ΔΕΗ αλλά και οι άλλοι πάροχοι «παίρνουν τα μέτρα τους» ανακοινώνοντας ακόμη πιο αυξημένες τιμές. Έτσι, για τον Σεπτέμβριο, η επιπλέον αύξηση (πάνω στην αύξηση 300%+) δεν είναι αυτή που μετριοπαθώς υπολογίσαμε (5,4%) αλλά πολύ μεγαλύτερη.

Μετά από όλα αυτά, βλέπετε κάπου αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής;

Τώρα όλοι περιμένουν τις «επιδοτήσεις» - «εκπτώσεις» από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα ποσά επιδότησης «πρέπει» όλο και να μεγαλώνουν, ώστε να «κρατηθούν» τα ποσά των λογαριασμών σε επίπεδα που να μπορούν, έστω με το ζόρι, να πληρωθούν από ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών. Αλλά αυτό, όπως είχαμε πει και από την αρχή, δεν λέγεται επιδότηση των καταναλωτών, αλλά επιδότηση των παρόχων ενέργειας.

Η προσπάθειά μας για ουσιαστική ενημέρωση συνεχίζεται.

 

 (1) Επιτρέψτε μας τον νεολογισμό. Προφανώς η αισχροκέρδεια δεν μπορεί να έχει μέτρο, όμως όταν κάποιος θέλει να αισχροκερδεί επί μακρόν πρέπει να κρατάει κάποια προσχήματα. Εδώ φαίνεται ότι αυτά δεν τηρούνται, ίσως γιατί δεν φοβούνται την αντίδρασή μας ή για να το πούμε πιο απλά: «μας θεωρούν μεγάλα κορόιδα».

(2) Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η ΔΕΗ. Είναι ανώφελο μέσα σ’ αυτό το «ρευστό» περιβάλλον να προσπαθήσεις να συγκρίνεις τιμές μεταξύ παρόχων. Επιπλέον, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε και παραδείγματα λογαριασμών ΔΕΗ, οι οποίοι εκδίδονται τον Αύγουστο.

(3) Θα μπορούσε να είναι και χιουμοριστικό αυτό: «…προστίθεται, στην αύξηση, η κανονική τιμή για να προκύψει η τελική», αν δεν ήταν εξοργιστικά τραγικό.

(4) Να σημειωθεί επίσης ότι η κανονική τιμή είχε προ διετίας αυξηθεί κατά 17%, αφού μέχρι 31/8/2019 η κανονική τιμή ήταν 0,09460€.

 Αυτό το άρθρο σε μορφή PDF

Σχετικό και το προηγούμενο άρθρο:  Ρήτρα με 2 λόγια σε μορφή PDF