Ρήτρα με 2 λόγια



Ρήτρα με 2 λόγια

Οι προσδοκίες που τόσο καιρό καλλιεργήθηκαν, με το «Power Pass», είχαν οδηγήσει σε επανάπαυση ότι το πρόβλημα λύθηκε και βέβαια σε κοινωνική νηνεμία ή λήθαργο. Η διάψευση των προσδοκιών φαίνεται να δημιουργεί μια αναστάτωση, ίσως προσωρινή?

Όμως το πρόβλημα παραμένει και θα μεγαλώνει. Tο έλλειμα ενημέρωσης και κατανόησης θα το επιδεινώνει. Η προσπάθειά μας για ενημέρωση, «Κόντρα στο Ρεύμα», συνεχίζεται, ακόμη και τώρα, Ιούλιο μήνα, που η χοντρική τιμή του ρεύματος ξεπερνάει τα 300€ ανά Μεγαβατώρα.

  Ρήτρα Αναπροσαρμογής με 2 λόγια

Θα απαντήσουμε με λίγα λόγια στα ερωτήματα:

Ποια είναι η σχέση χοντρικής και λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι προβλέπει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και ποια η σχέση της με τις παραπάνω.

Σχέση χοντρικής και λιανικής τιμής

Αν το εμπορικό τμήμα μιας επιχείρησης ηλεκτρισμού πουλούσε στη λιανική (σε μας) όσο ακριβώς αγόραζε από τον παραγωγό ενέργειας (χοντρική τιμή), τότε η σχέση αυτή θα μπορούσε να δοθεί με το παρακάτω παράδειγμα:

Χοντρική τιμή 200€/MWh (200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 200 ευρώ ανά 1000 κιλοβατώρες), θα αντιστοιχούσε σε λιανική τιμή 0,20 €/kWh (20 λεπτά ανά κιλοβατώρα) (1).

Αυτό θα συνέβαινε αν ο προμηθευτής ενέργειας (ο δικός μας) δούλευε χωρίς κέρδος (2). Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να υπολογίσουμε το εμπορικό κέρδος του προμηθευτή, αν γνωρίζουμε την χοντρική τιμή και δούμε τη λιανική τιμή που εφαρμόζεται στο λογαριασμό μας.

Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Ο τύπος της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, όπως εφαρμόζεται από την ΔΕΗ, συσχετίζει τη λιανική με την χοντρική τιμή, όπως είδαμε παραπάνω, με τον εξής, εξωφρενικό τρόπο (3):

Χοντρική τιμή 32€/MWh (32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ανά 1000 κιλοβατώρες), αντιστοιχεί σε λιανική τιμή 0,110€/kWh (11 λεπτά ανά κιλοβατώρα) (4).

Μπορούμε να το διατυπώσουμε ίσως και πιο απλά:

Χοντρική τιμή 32 €/MWh (32 ευρώ ανά μεγαβατώρα), αντιστοιχεί σε λιανική τιμή 110 €/MWh (110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ανά 1000 κιλοβατώρες).

Αν η ΔΕΗ δεν έβγαζε εμπορικό κέρδος, τότε η λιανική τιμή θα ήταν 32€/MWh. Δηλαδή τώρα το ποσοστό κέρδους είναι: (110-32)/32=243%. Αν αυτό δεν λέγεται αισχροκέρδεια τότε τι σημαίνει αυτή η λέξη?

Το ξαναλέμε: αγοράζω με 32 € και πουλάω με 110 €.

Αν δηλαδή οι δυνάμεις της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας, μαζί με τον «Θεό της Ελλάδας», έβαζαν το χέρι τους και η χοντρική τιμή έπεφτε στο ένα δέκατο από ότι είναι τώρα (32€ από 320€) εμείς θα πληρώναμε πάλι 110€ τη μεγαβατώρα.

Το παιχνίδι, λοιπόν, από την αρχή ήταν στημένο και ναρκοθετημένο (5). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Επειδή όμως είναι η βάση και η πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν, θεωρήσαμε σκόπιμο να τα επαναφέρουμε, πριν αναλύσουμε τα νέα μέτρα (6).

Εν τω μεταξύ, εκδίδονται λογαριασμοί με ρήτρα αναπροσαρμογής (ακόμη και στους έναντι από τη ΔΕΗ), αυξάνονται οι διακανονισμοί και οι απλήρωτοι.

Από την πλευρά μας: η προσπάθεια για ενημέρωση συνεχίζεταιο αγώνας … αναμένεται.

 

(1) Η χοντρική τιμή 200€/MW που χρησιμοποιούμε στο παράδειγμά μας είναι μια ρεαλιστική τιμή (και μάλιστα χαμηλή για τους τελευταίους μήνες με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας). Δεν εξετάζουμε εδώ πόσο λογική είναι και ποιες διαδικασίες έχουν στηθεί για να δημιουργήσουν αυτή την κατακόρυφη αύξηση.

(2) Μιλάμε μόνο για το εμπορικό κέρδος. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να είναι μηδενικό, όταν ο προμηθευτής είναι μόνο έμπορος ενέργειας. Αν είναι και παραγωγός, όπως η ΔΕΗ (και μερικές άλλες), έχει μεγαλύτερη ευελιξία, γιατί προφανώς δεν της κοστίζει 200€/MW η ενέργεια που η ίδια παράγει.

(3) Ο εξωφρενικός τρόπος δεν αναφέρεται ειδικά στη ΔΕΗ (που μάλλον έχει και την πιο ήπια μορφή) αλλά συνολικά στον τύπο της Ρήτρας, όπως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας.

(4) Η χοντρική τιμή 32 €/MW είναι παρμένη από το παράδειγμα που δίνει η ίδια η ΔΕΗ. Είναι εξωπραγματικά χαμηλή ακόμη και για τον Ιούλιο του 2021 (η τιμή τότε ήταν 101,86 €/MW), πριν δηλαδή εφαρμοστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή την τιμή όμως χρησιμοποιεί ακόμη και τώρα η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της. Η λιανική τιμή 0,110€/kWh ισχύει όλο αυτό το διάστημα για τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

(5) Εδώ εξετάσαμε μόνο το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας. Μπορεί να αναλογιστεί ο καθένας τι συμβαίνει στα προηγούμενα στάδια και πώς διαμορφώνονται οι τιμές, είτε αυτές λέγονται χοντρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου.

(6) Άλλωστε αυτά είχαν προαναγγελθεί για Ιούνιο (κυβερνητικός εκπρόσωπος), είχαν εξαγγελθεί για Ιούλιο (πρωθυπουργός), μετατέθηκε για Αύγουστο η εφαρμογή τους, με τιμές που θα έπρεπε να ανακοινωθούν μέχρι 10 Ιουλίου (δόθηκε 15μερη παράταση και βλέπουμε).


Αυτό το άρθρο σε μορφή PDF