Συγκριτική Ανάλυση Λογαριασμών Ρεύματος
Σε προηγούμενα σημειώματα έχει εξηγηθεί η δομή του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπολογισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής και ο υπολογισμός των επιδοτήσεων – εκπτώσεων.
Από 1η Αυγούστου, το τοπίο μεταβάλλεται (1) για ακόμη μία φορά. Εδώ βλέπετε τις χρεώσεις ενός μεταβατικού λογαριασμού (στο δεξί τμήμα), δίπλα από αυτές του αμέσως προηγούμενου λογαριασμού (στο αριστερό). Στον επόμενο πίνακα αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού τους:
Για τον πρώτο λογαριασμό, βλέπετε μέσα σε κόκκινο κύκλο (στο σχήμα και στον πίνακα) τα ποσά της αρχικής χρέωσης (93,99 €) και της ρήτρας αναπροσαρμογής (194,43 €), η οποία αντιπροσωπεύει μια προσαύξηση κατά 207%.
Στον δεύτερο λογαριασμό, η υπογραμμισμένη ένδειξη «Χρεώσεις προ 01/08/2022» είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι εκείνο το διάστημα (175,27 € - μικρή απόκλιση με τον πίνακα, λόγω διαφορετικών στρογγυλοποιήσεων) και αντιπροσωπεύει μια προσαύξηση κατά 217%.
Για τους υπολογισμούς, η συνολική κατανάλωση, 858 κιλοβατώρες (122 ημέρες), επιμερίζεται αναλογικά (2) σε 731 πριν την 1η Αυγούστου (104 ημέρες) και 127 μετά από αυτή (18 ημέρες). Για το δεύτερο διάστημα, με «αναστολή»!!! της ρήτρας αναπροσαρμογής (3), η χρέωση είναι αυξημένη κατά 339%, δηλαδή από 3πλασιασμό πάμε σε υπέρ-τετραπλασιασμό.
Κατά ευτυχή σύμπτωση οι καταναλώσεις, για τα δύο διαστήματα, είναι σχεδόν ίσες (858 έναντι 850 κιλοβατωρών) αλλά η χρέωση (πριν από οποιαδήποτε έκπτωση) αυξημένη (317,5€ έναντι 288,4€) κατά 10%. Θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά το διάστημα μετά την «αναστολή» της ρήτρας είναι μόνο 18 ημέρες. Για το διάστημα μετά την 1η Αυγούστου, η χρέωση (61,72 €) περιέχει αύξηση (αντί για ρήτρα) 47,68 € (ή +339%), όπως φαίνεται και στην επόμενη εικόνα.
Για τον πρώτο λογαριασμό, εμφανίζονται τα αφαιρούμενα ποσά με την ένδειξη «Πίστωση ΤΕΜxxxkWh», με τη συνολική Πίστωση (4) ΤΕΜ (136,09 €) να είναι 70% επί της Ρήτρας. Για τον επόμενο λογαριασμό (στο δεξί τμήμα), η «Πίστωση ΤΕΜ» (185,79 €) προκύπτει από δύο επιμέρους ποσά: το ένα (142,99 €) πάνω στη Ρήτρα (όπως και στον προηγούμενο λογαριασμό) και το άλλο (42,80 €) πάνω στη νέου τύπου αύξηση.
Αυτή η αύξηση, η οποία αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βαφτίστηκε ως η «αναστολή» της, υπολογίζεται ότι είναι 47,68 €, όπως φαίνεται, με κόκκινο χρώμα, στο κάτω δεξιά μέρος της επόμενης εικόνας.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι πιστώσεις (Ποσά Επιδότησης) φαίνεται στον επόμενο πίνακα. Εφαρμόζονται ανάλογα με τον μήνα διαφορετικές εκπτώσεις (σε κλίμακες ή όχι).
Σύμφωνα με τον πίνακα το ποσό επιδότησης αυξάνεται από 136,09 € σε 185,79 € (κατά 49,70€) υπερκαλύπτοντας την αύξηση της χρέωσης η οποία είναι 29 € (317,49-288,42). Παρόλα αυτά η χρέωση προμήθειας αυξάνεται από 125,79 € σε 135,59 €. Ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ έχει αποσύρει την «Έκπτωση Ενέργειας», η οποία στον προηγούμενο λογαριασμό ήταν 28,20 €.
Με λίγα λόγια το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) επωμίζεται και τις «εκπτώσεις» που προηγουμένως έδιναν οι πάροχοι ενέργειας.
Στην πιο πάνω εικόνα, στο αριστερό μέρος με κόκκινο χρώμα, φαίνονται οι αντίστοιχες πιστώσεις, με την ανάλυση, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (5) ΦΕΚ Β’ 5402/22-11-21, θα έπρεπε να είχε κάνει η ΔΕΗ. Για το δεξί μέρος η ανάλυση είναι πολυτέλεια, μπορείτε όμως να δείτε πως προκύπτουν τα ποσά από τον πιο πάνω πίνακα.
Επισημαίνουμε ότι η δική μας απάθεια ευνοεί τέτοιες καταστάσεις, «συσκότισης». Από την άλλη η ίδια η αδιαφάνεια εκπαιδεύει όλο και πιο αδύναμους (μπροστά στην πολυπλοκότητα) και απαθείς πολίτες. Η προσπάθειά μας για το αντίθετο συνεχίζεται …
Επαναλαμβάνουμε, όπως και σε προηγούμενα σημειώματά μας, ότι περιμένουμε τις απόψεις σας και τη συμμετοχή σας σε αναλυτικές επεξεργασίες και στον αγώνα για ενημέρωση – ενεργοποίηση και ότι είμαστε στη διάθεσή σας για ανάλυση λογαριασμών και άλλων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας. Επικοινωνία στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
(1) Από 1η Αυγούστου, ισχύει «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το πόσο πραγματική είναι αυτή η αναστολή αναλύεται διεξοδικά στα δύο προηγούμενα άρθρα μας. Εδώ επεξηγείται ο τρόπος που αυτή εφαρμόζεται, πάνω σε συγκεκριμένο λογαριασμό, γιατί θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς οι χρεώσεις και οι πιστώσεις υπολογίζονται.
(2) Ο επιμερισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατανάλωση. Ακόμη και αν λείπατε τον Αύγουστο, θα χρεωθείτε με τιμές Αυγούστου ένα τμήμα της κατανάλωσης του προηγουμένου διαστήματος.
(3) Αν αντί για την «αναστολή», εξακολουθούσε να εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι χρεώσεις θα ήταν χαμηλότερες (βλ. τα δύο προηγούμενα άρθρα μας).
(4) ΤΕΜ: αρχικά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Πίστωση ΤΕΜ χαρακτηρίζεται η επιδότηση της τιμής της κιλοβατώρας. Διαφημίζεται ως επιδότηση των καταναλωτών ενώ στην ουσία πρόκειται για επιδότηση των προμηθευτών ενέργειας.
(5) Αντιγράφουμε από το άρθρο 4 (βλ. στο τέλος) της παραπάνω απόφασης: «…Για το σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής καταχωρεί στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», εκπεφρασμένη ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης ανά kWh, ενδεικτικά 300 kwhx 0,03€/kwh = 9€.»
Όπως διαπιστώνετε από την προηγούμενη εικόνα, εδώ όχι μόνο το «ενδεικτικά» δεν τηρείται αλλά ούτε καν ο σχετικός μήνας αναφέρεται. Για τον προηγούμενο λογαριασμό (αριστερά) κάθε άλλο παρά προφανής ήταν η αντιστοιχία μηνών και ποσών επιδοτήσεων.
Όσο προχωράμε (με τη χρήση 2 και 3 κλιμάκων) δυσκολεύει η κατάσταση. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος «αρμόδιος» να μας πει: «…εδώ σας χρεώνουμε ότι θέλουμε και δεν λέτε κουβέντα. Ζητάτε διευκρινίσεις για τα ποσά που σας ‘επιστρέφουμε’? Πάρτε τα και μη μιλάτε, σωστά θα υπολογίζονται…».